top of page
Relaxing Massage

Verjongen met ReFitGroningen
Massage & Therapieën

Wat is massage?

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023


Hoe is het ontstaan en waarom?Massage is een eeuwenoude manier van het toepassen van handoplegging, wrijving, druk, beweging en trilling ter bevordering van welzijn of herstel.

Toen duizenden jaren geleden het overleven niet meer de eerste prioriteit is geworden, is er een behoefte ontstaan om anderen te helpen en te verzorgen . Als we ergens in het lichaam pijn of ongemak ervaren, leggen we onze hand er zonder na te denken op en wrijven we op die plek. We hebben ook de neiging om anderen aan te raken als we ze willen helpen, troosten of geruststellen. Daar ligt vermoedelijk de oorsprong en zo werd de kracht van massage als natuurlijke geneeswijze ontdekt.


Er zijn diverse oude scripties onderzocht en talloze artikelen en boeken geschreven over de geschiedenis en het uitoefenen van massage.


In deze blog wil ik meer over de effecten ervan vertellen.


Massage wordt al eeuwen gebruikt om zo lang mogelijk fit, gezond en mooi te blijven.

Ten eerste werkt het aanraken bij zowel een volwassene als een kind, helend. Aanraking is vanaf de geboorte een van onze eerste levensbehoeften en ervaringen. Het ontspant en creëert het gevoel van harmonie .

Dat komt mede door het vrijkomen van gelukshormonen dopamine en endorfine.

Het kalmerende effect kan zorgen voor bloeddrukdaling, pijnvermindering, sterker afweer en geoptimaliseerde spijsvertering.

Massage verbetert de stofwisseling in de huid, spieren en bindweefsel door het afdrijven van overtollig vocht en afvalstoffen. Het helpt stijve of overbelaste spieren te ontspannen en slappe spieren te versterken.

Daarom is massage zo breed inzetbaar in de sportwereld om prestaties te bevorderen en blessures en klachten te voorkomen en te verminderen. En dat is net zo waardevol bij andere vormen van lichamelijk arbeid!

Bij zittend beroep of te weinig beweging is massagetherapie aanbevolen omdat het de conditie van spieren verbetert. Het maakt ze minder kwetsbaar en sterk genoeg om gewrichten te beschermen tegen overbelasting. Daarnaast verhoogt het de concentratie en houdt energie in evenwicht.

Bij spanningen en stress helpt massage om rustig te worden en beter te kunnen slapen. Het biedt ondersteuning bij verdriet en rouw.

Bij vermoeidheid en het sloom voelen is massage een uitstekend middel om fit en alert te blijven.

Massage kan buitengewoon nuttig zijn in combinatie met fysiotherapie, bij herstel van ziekte en revalidatie.


Hoewel de massagetherapie op zo veel gebieden werkzaam is, is het zacht en niet invasief. Massage helpt om uw eigen, vanuit de natuur aanwezige balans te herstellen en te behouden.
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page